Uitnodiging voor werkconferentie aandachtspunten
Vrijdag 4 oktober 2019 van 13.00 – 17.00 uur, vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht
In het NRO project Impactvol Afstuderen onderzoeken we wat de huidige vormen van afstuderen zijn in het hbo en welke knelpunten de diverse belanghebbenden ervaren. We willen met een co-design aanpak scenario’s ontwerpen voor afstudeertrajecten die impact hebben voor zowel onderwijs, bedrijfsleven, als onderzoek.
In deze eerste werkconferentie willen we samen met u aandachtspunten verzamelen voor impactvol afstuderen. Wat zijn belangrijke ingrediënten voor impactvolle scenario’s? Wat gaat de resultaten bruikbaar en zinvol maken? Met welke ontwikkelingen moeten we rekening houden?
Waarom dit onderzoeksproject?
In het hoger economisch beroepsonderwijs doen jaarlijks meer dan 30.000 studenten een afstudeerproject ter afsluiting van hun opleiding. Meestal in opdracht van een bedrijf of instelling. Het afstuderen is een belangrijk moment in de vorming van professionals en tegelijkertijd een kans voor onderwijs, onderzoek en praktijk om gezamenlijk complexe praktijkproblemen aan te pakken. Echter, bij veel opleidingen in het economische domein is een sterke focus op het doen van een onderzoek tijdens het afstuderen, meestal uitmondend in een onderzoeks- of adviesrapport. Betrokken partijen vinden die vorm vaak niet optimaal. Bedrijven en instellingen wensen regelmatig andere producten en resultaten dan een adviesrapportage. Opleidingen vragen zich steeds vaker af of een afstudeeronderzoek wel een goede toetsing is van de eindkwalificaties van een beroepsopleiding. Studenten ervaren het afstuderen regelmatig als een laatste hobbel die ze moeten nemen om het diploma te halen, ze zien de relatie niet altijd met de dagelijkse praktijk waarvoor ze zijn opgeleid en lopen in deze fase vaak studievertraging op.
Wat gaan we doen?
We gaan werken met een uitnodigende,
productieve en verrassende methode waarbij de participatie van alle deelnemers
essentieel is. U ben nú al uitgenodigd om over onderwerpen na te denken waarvan
u vindt dat deze op de agenda moeten komen.
Programma
Tijd | Activiteiten |
12.30 – 13.00 uur | Inloop met koffie en thee (geen lunch) |
13.00 – 13.30 uur | Welkom, uitleg spelregels en gezamenlijk agenda maken |
13.30 – 15.00 uur | Co-design in subgroepen ronde 1 (incl. pauze) |
15.00 – 16.15 uur | Co-design in subgroepen ronde 2 (incl. pauze) |
16.15 – 16.45 uur | Plenaire terugkoppeling en delen van conclusies |
16.45 – 17.00 uur | Terugblik op de bijeenkomst en afsluiting |
17.00 uur | Borrel |
Wie komen er?
Voor deze bijeenkomst verwachten we ca. 150 deelnemers. We nodigen een diverse vertegenwoordiging uit van iedereen die belang heeft bij impactvol afstuderen: uit het onderwijs (studenten, opleiders, leidinggevenden), uit de beroepspraktijk (praktijkpartners, afnemers van opleidingen), van onderzoeksinstellingen (lectoraten en andere samenwerkende kennisinstellingen), en overkoepelende netwerken en instanties zoals het SAC en NVAO.
Meer informatie
Meer informatie over het project Impactvol Afstuderen vindt u op deze website. Als u vragen heeft over het project, of over deze bijeenkomst, neem u dan contact op via info@impactvolafstuderen.nl, of met een van de leden van het kernteam.
Aanmelden en voorwaarden
We streven naar een zo rijk mogelijke diversiteit aan deelnemers. Er is daarom per belanghebbendengroep een maximum aantal plaatsen beschikbaar en vol is vol. Verder willen we de uitkomsten van de conferentie graag breed delen. Als u inschrijft gaat u akkoord met vermelding van uitsluiten uw naam, rol en organisatie in de deelnemerslijst bij het verslag. In het verslag komen impressies van de werkwijze, overzichten met anoniem gemaakte resultaten. Als u niet herkenbaar op een foto wilt dan kunt u dit aangeven tijdens de werkconferentie. U kunt zich aanmelden via deze knop:
We kijken uit naar uw komst.
Namens het onderzoeksteam en de begeleidingsgroep,
Dr. Lisette Munneke, Hogeschool Utrecht
Dr. Els van der Pool, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Dr. Tonnie van der Zouwen, Avans Hogeschool